Wat is desem brood?

Desem brood wordt gemaakt met behulp van een desem starter, een papje van meel/ bloem met water, dat de bakker uren en soms zelfs dagen laat rijzen. In dat desempapje doen de melkzuurbacteriĆ«n en natuurlijke gisten (de zogenaamde microbiota) vanzelf hun werk, spontane fermentatie. Een deel van de koolhydraten in de meel/ bloem wordt omgezet naar melkzuur, azijnzuur en CO2. Dit geeft dit brood zijn karakteristieke smaak. Door het continue voeden van de desem met bloem en water, komt de bakker tot de ideale verhouding voor het bakken van zijn desem brood. 

Tempo van de natuur

Bij het vormen van het deeg wordt een bepaalde hoeveelheid desem gemengd met een verhouding bloem/ meel, water en zout (hier kan nog vulling aan toegevoegd worden zoals bijvoorbeeld noten of rozijnen). Vervolgens moet het deeg rijzen, de zogenaamde warme rijs duurt bij ons tussen de 4 en 8 uur. Vervolgens vormen we de broden waarna deze nog een keer moeten rijzen, deze keer een koude rijs van 10 tot 16 uur.

Begrijpt u nu waarom we u adviseren het brood minimaal 2 dagen van te voren te bestellen?

Wil u zeker zijn van de beschikbaar van uw favoriete desem brood, bestel op tijd.

Wat is nu het verschil tussen Desem en Zuurdesem?

Er wordt vaak over zuurdesembroden gesproken. Maar bij de wij maken desem broden.
Echt goede desem maken, is het vinden van de juiste verhouding tussen melkzuur en de azijnzuur bacteriƫn. Dit is een ware ambacht. Wanneer dit niet goed gaat ontstaat een zure smaak, veroorzaakt door de azijnzuur bacterie. Dit heet zuurdesem.

Uiteraard speelt de keuze van graansoort een grote rol op de smaak van het desem. Roggedesem geeft van nature een zuurdere smaak dan desem brood gemaakt met Spelt. 

Wij kiezen voor een desem met een milde smaak en noemen het natuurlijk desem brood en geen zuurdesem, toch is het ambachtelijke proces hetzelfde. De smaak van onze bakkerij proef je terug in onze desem broden

Desem is dus een ambachtelijk fermentatieproces oftewel een natuurlijke gistingsproces, waarbij geen gist wordt toegevoegd om het gistingsproces te versnellen. 

Positieve eigenschappen

  • Zuurdesembrood bevat minder gluten, hierdoor is het makkelijker te verteren voor mensen met een glutenintolerantie. De prebiotische en probiotische werking kan de spijsvertering zelfs bevorderen.
  • Het fermentatieproces van zuurdesem zorgt voor veranderingen in het brood die leiden tot een betere bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid.

Wilt u meer lezen over de gezonde eigenschappen van ambachtelijk gebakken zuurdesembrood? Klik op deze link voor meer informatie.

Winkelwagen
Chat openen
Chat direct met bakker Romain
Hallo, waar kan ik u mee helpen?
Wij nemen de bescherming van uw gegevens serieus en nemen passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking Heeft u het idee dat uw gegevens toch niet goed beveiligd zijn of er aanwijzingen zijn van misbruik, neem dan contact op met info.bakkerijderooi@ziggo.nl