Heb je een voedselallergie of voedselintolerantie? Bij ons kun je ongestoord genieten van allergeenvrije producten. Wij zijn gespecialiseerd in het maken van producten die geen allergenen bevatten. Of je nu een lactose, melk, ei, soja, noten/pinda of gluten allergie hebt, wij weten wel raad!

De vraag naar gebak met aangepast receptuur in verband met een allergie neemt toe. Wilt u meer informatie neem dan contact met ons op, klik hier voor onze contactgegevens. Wij hebben op deze gegevens wat allergenen informatie voor u op een rij gezet.

Gluten
LET OP! Omdat wij graanproducten verwerken kunnen wij niet glutenvrij produceren.

Overgevoeligheid voor gluten (coeliakie) is eigenlijk geen allergie. Coeliakie is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam antistoffen maakt tegen zijn eigen weefsels. Dat gebeurt met T-cellen en niet met IgE, zoals bij tarwe-allergie. Door de reactie van het lichaam op gluten verdwijnen bij coeliakie de darmvlokken. Hierdoor kunnen voedingsstoffen veel minder goed worden opgenomen. Voor meer informatie verwijzen we u graag naar het voedingscentrum.

Lactose
Lactose-intolerantie is een overgevoeligheidsreactie op melksuiker (= lactose). In Noord-Europa komt het bij 3-6% van de bevolking voor. Aziatische mensen hebben vaker lactose-intolerantie. De overgevoeligheidsreactie wordt veroorzaakt doordat de darmwand geen of te weinig van het enzym lactase aanmaakt. Melk en melkproducten worden dan niet goed verdragen.

Melk
De reactie op koemelkeiwit ontstaat door het eten of drinken van een product dat koemelk bevat, of aanraking van een kapotte huid met koemelk. Bij de meest herkenbare vorm van koemelkallergie (IgE-gemedieerd) beschouwt je immuunsysteem de melkeiwitten als een indringer in plaats van een ongevaarlijk eiwit en valt deze met specifieke antistoffen aan. Deze allergische reactie kan mild, maar ook heftig verlopen.  Kinderen en volwassenen die zeer allergisch zijn voor koemelk kunnen al reageren op kleine sporen van melkeiwit (2 microgram).

Ei
Allergie voor kippenei komt voor bij 2% van alle kleine kinderen. Op 4-jarige leeftijd zijn de meeste kinderen over hun kippenei-allergie heengegroeid. Minder dan 1% van alle volwassenen blijft allergisch voor kippenei. Eieren kunnen verwerkt zijn in heel veel soorten levensmiddelen.

Soja
Het is niet bekend hoe vaak soja-allergie voorkomt. Wel bekend is dat vooral jonge kinderen met atopisch eczeem soja-allergie kunnen ontwikkelen. Nadat deze kinderen 1 tot 2 jaar soja uit hun dieet hebben geschrapt, blijken zij soja weer te kunnen verdragen. Kinderen met eczeem én met verdenking van voedselallergie hebben 1-4% kans op soja-allergie. Volwassenen hebben minder vaak soja-allergie.

Noten/Pinda
Noten kunnen ernstige reacties geven, een enkele keer zelfs met fatale afloop. Wie een notenallergie heeft reageert vaak op meerdere soorten noten. Zelfs als deze qua plantenfamilie niet bij elkaar horen. Maar notenallergie kan ook milder verlopen en gerelateerd zijn aan berkenpollenallergie. Het gaat dan om het orale allergiesyndroom (OAS) met vooral klachten rond de mond. In Nederland staan hazelnoot en walnoot op nummer 1. Bij kinderen zien we steeds vaker cashewnootallergie. De reactie op cashewnoot is vergelijkbaar met pinda-allergie.

Prijs op aanvraag

vanaf minimaal 10 personen
Vraag naar de mogelijkheden

 

Vragen over allergieen? Neem gerust contact met ons op

Contact